https://mobirise.com/

Kínai vízum

Tizenhét kínai nagyvárosban élni lehet a 72 órás vízummentes tranzitálási lehetőséggel: (angol írásmód szerint) Beijing, Shanghai, Guangzhou, Chengdu, Chongqing, Shenyang, Kunming, Dalian, Guilin, Hangzhou, Xi'an, Xiamen, Wuhan, Tianjin, Harbin, Nanjing, Qingdao.


A szabályozás értelmében meghatározott országok, köztük Magyarország állampolgárai – amennyiben érvényes úti okmánnyal, a továbbutazást biztosító repülőjeggyel és indokolt esetben a célországba szóló érvényes vízummal rendelkeznek – legfeljebb 72 órás időtartamra kínai vízum nélkül tartózkodhatnak az adott terület közigazgatási határán belül (a Nagy Fal valamennyi, Pekinghez közel eső és népszerű turistacélpontot jelentő szakasza – pl. Badaling, Mutianyu, Simatai – a főváros közigazgatási határain belül található).


Fontos feltétel továbbá, hogy a kiindulási ország és a továbbutazás célországa nem lehet azonos, illetve, hogy a Kínába történő be- és kilépés csak ugyanazon a repülőtéren lehetséges. Sanghaj városban, valamint a szomszédos Jiangsu és Zhejiang tartományokban 2016. január 30-tól 144-órásra (hatnaposra) emelkedett a vízummentes tranzittartózkodás ideje az arra jogosult országok, így Magyarország állampolgárai számára is. A továbbutazás a három közigazgatási területen belül kijelölt nemzetközi határátkelők bármelyikén történhet.


Forrás: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?kina

Kínai vízumigénylés feltételei

Ügyintézés menete


1. Töltse ki a vízumkérőlapot (letölthető) vagy készüljön fel az összes szükséges adattal az irodánkban történő kitöltéshez. Csak latin betűket, ékezetek nélkül használjon.

Az egyszeri és kétszeri belépésre feljogosító vízum érvényessége a kiállítás napjától számítva 90 nap, ami azt jelenti, hogy a vízum tulajdonosának a vízum kiállításának napjától számított 90 napon belül be kell lépnie Kínába, a tartózkodás időtartama max. 1 hónap, így a látogató a belépés napjától számítva legfeljebb 30 nap után el kell hagynia Kína területét

2. A kitöltött vízumkérő lapot, az érvényes útlevelet, a fényképet és a vízumügyintézéséhez szükséges egyéb dokumentumokat hozza be irodánkba.

3. A vízum átvétele a megbeszéltek alapján.

Az összes kínai vízumtípus intézéséhez szükséges dokumentumok a következők

1. Érvényes útlevél, (az útlevél érvényességi idejére vonatkozó követelmény, hogy az a belépés napjától számított hat hónapon belül nem veszítheti el érvényességét. További követelmény, hogy az útlevél legalább egy üres oldalt tartalmazzon.)

2. 1 db kitöltött vízumkérőlap (honlapunkról letölthető)

3. 1 db színes igazolványkép 3,5x4,5 cm (világos háttérrel),

4. Repülőjegy foglalás másolata.

5. meghatalmazás

A legtöbb külföldi állampolgár esetében (brit, amerikai, francia, német), a sürgősségi vízumigénylés nem lehetséges!

Külföldi útlevéllel rendelkezők csak magyarországi lakcímkártya és érvényes tartózkodási engedély birtokában igényelhetnek vízumot.

Minden vízumtípus esetén érvényes.

A vízumhoz szükséges iratok külföldi állampolgár esetén

1. Érvényes útlevél, (az útlevél érvényességi idejére vonatkozó követelmény, hogy az a belépés napjától számított hat hónapon belül nem veszítheti el érvényességét.

További követelmény, hogy az útlevél legalább egy üres oldalt tartalmazzon.

2. Magyarországi: Lakcímkártya vagy regisztrációs kártya vagy munkáltatói igazolás vagy tartózkodási engedély.

3. 1 db. kitöltött vízumkérőlap,

4. 1 db. színes igazolványkép 3,5x4,5 cm (világos háttérrel),

5. Repülőjegy foglalás másolata.

6. meghatalmazás

További információért kérjük, keresse fel irodánkat!

Kínai vízumok

C - Nemzetközi vonatokon, repülőjáratokon és hajókon utaskísérőként alkalmazott személyzet és kísérő családtagjaik, valamint a nemzetközi autópályákon szállító sofőrök részére kiállított vízum.

 

D - Kínában tartósan letelepedni kívánó személy részére kiállított vízum.

 

F - Olyan személy részére kiállított vízum, aki csereprogram, látogatás, tanulmányi út vagy egyéb tevékenység céljából látogat Kínába. 


 G - Tranzit vízum, melyet olyan személy részére állítanak ki, aki keresztül kíván utazni Kínán.

 

J1 - Kínába kitelepített külföldi tudósító részére kiállított vízum. Az országban tervezett tartózkodás meghaladja a 180 napot.

 

J2 - Olyan külföldi tudósító részére kiállított vízum, aki tudósítás céljából rövid idejű látogatásokat kíván tenni Kínába. Az országban való tartózkodás nem haladja meg a 180 napot.

 

L - Olyan személy részére kiállított vízum, aki turistaként kíván Kínába utazni. 


M - Olyan személy részére kiállított vízum, aki kereskedelmi tevékenység folytatása céljából szeretnének Kínába utazni.

 

Q1 - Olyan személy részére kiállított vízum, akinek családtagjai („Családtag" alatt értendő: házastárs, szülők, gyermekek, vej, meny, testvérek, nagyszülők, unokák, após, anyós) kínai állampolgárok, vagy akinek családtagjai („Családtag" alatt értendő: házastárs, szülők, gyermekek, vej, meny, testvérek, nagyszülők, unokák, após, anyós) rendelkeznek állandó kínai tartózkodási engedéllyel. A vízumot igénylő személy családegyesítés vagy örökbefogadás céljából utazik Kínába.

 

Q2 - Olyan személy részére kiállított vízum, aki rokona (aki Kínában élő kínai állampolgár, vagy olyan külföldi, aki rendelkezik állandó kínai tartózkodási engedéllyel) meglátogatása céljából utazik Kínába. A tartózkodás időtartama nem haladja meg a 180 napot.

 

R - Kiemelkedő tehetségek vagy olyan személyek részére kiállított vízum, akiknekszakértelmére haladéktalanul szükség van Kínában.

 

S1 - A hosszú távon Kínában tanuló vagy dolgozó (amennyiben a tartózkodási idő meghaladja a 180 napot) külföldi állampolgár házastársa, szülei, házastársa szülei és 18. életévét be nem töltött gyermeke, illetve olyan személy részére kiállított vízum, aki egyéb személyes okok miatt utazik Kínába.

 

S2 - A rövid távon Kínában tanuló vagy dolgozó (amennyiben a tartózkodási idő nem haladja meg a 180 napot) külföldi állampolgár családtagja („Családtag" alatt értendő: házastárs, szülők gyermekek, vej, meny, testvérek, nagyszülők, unokák, após, anyós), illetve olyan személy részére kiállított vízum, aki egyéb személyes okok miatt utazik Kínába.

 

X1 - Tanulmányi vízum. Olyan személy részére, aki tanulmányok folytatása céljából látogat Kínába, és ott tartózkodása a 180 napot meghaladja.

 

X2 - Tanulmányi vízum. Olyan személy részére, aki tanulmányok folytatása céljából látogat Kínába, 180 napot nem meghaladó időtartamra.

 

Z - Munkavállalói vízum olyan személy részére, aki munkát kíván vállalni Kínában.

Kínai vízum árak

Schengeni országok

1. Ausztria
2. Belgium
3. Csehország
4. Dánia
5. Észtország
6. Finnország
7. Franciaország
8. Németország
9. Görögország
10. Magyarország
11. Izland
12. Olaszország
13. Lettország
14. Luxembourg
15. Litvánia
16. Málta
17. Hollandia
18. Norvégia
19. Lengyelország
20. Portugália
21. Szlovákia
22. Szlovénia
23. Spanyolország
24. Svédország
25. Svájc
26. Liechtenstein

Normál ár













19 000 Ft.

Sürgősségi felár*













8 000 Ft.

Kiemelt sürgősségi** felár













11 000 Ft.

Külföldi állampolgárok

Amerikai
Kanadai

Orosz egyszer
Orosz kétszer
Orosz többször

Egyéb egyszer
Egyéb kétszer
Egyéb többször 6 hónapra
Egyéb többször 12 hónapra

Normál vízum ár

41 600 Ft.
22 500 Ft

15 000 Ft.
30 000 Ft.
40 000 Ft.

10 000 Ft. (x1)
30 000 Ft. (x2)
20 000 Ft.
30 000 Ft.

Sürgősségi felár*

8 000 Ft.
8 000 Ft

9 000 Ft
9 000 Ft
9 000 Ft

-
-
-
-

Kiemelt sürgősségi** felár

11 000 Ft.
11 000 Ft.

20 000 Ft.
20 000 Ft.
20 000 Ft.

-
-
-
-

*Sürgősségi felár: amennyiben a kérvényezést követő első munkanapon kívánja átvenni vízumát.

***Sürgősségi felár: amennyiben a kérvényezés napján kívánja átvenni vízumát.


Sürgősségi eljárás igénylése esetén kérjük, hogy a Vízumkérő űrlap megfelelő oszlopában tüntesse fel az "1 napon belül" vagy a "következő munkanapon" opciók valamelyikét. A konzuli tisztviselő ez alapján dönt a sürgősségi igény elfogadásáról.

Kínai vízumkérőlap

Hongkongi vízum

A Hongkongba történő utazáshoz nem szükséges vízummal rendelkeznie, amennyiben ott tartózkodása nem haladja meg a 30 napot.

Amennyiben azonban Hongkongból például Kantonba vagy Sencsenbe kíván átutazni, vízumra lesz szüksége!

Makaói vízum

A Makaó Különleges Közigazgatási Terület és a külföldi országok közötti átjárhatóságának megkönnyítése érdekében továbbra is vízummentességet élveznek azon külföldi országok és térségek, köztük Magyarország állampolgárai, akik azt megelőzően is vízummentesen utazhattak be Makaóba.

Tibeti vízum

Ha Tibetbe kíván látogatást tenni, kérem, vegye fel a kapcsolatot Tibet Autonóm Tartomány Utazási Irodájával és folyamodjon engedélyükhöz, mielőtt a vízumügyintézést megkezdi:

• Telefon: 0086-891-6834313
• Fax: 0086-891-6834632

További vízumok ügyintézése esetén érdeklődjön irodánkban

• Munkavállalói vízum

• Tartózkodási vízum

• Tanulmányi vízum

• Légi- és tengeri flotta személyzetének vízuma 


• Újságíró vízum

• Kínai származású, külföldön született gyermekek vízuma

• Csoportos vízum

A dokumentumok beszerzése után a vízumügyintézés általános átfutási ideje 4 munkanap,

Az ügyintézés díja a táblázatban feltüntetett konzuli díjon felül 5 000+ÁFA Ft/fő.

Lehetőség van sürgősségi felárral 2-3 napos, illetve 1 napos ügyintézésre. Az ügyintézési díj 7 000 +ÁFA Ft./Fő

Magyarország külképviselete a Kínai Köztársaságban

A külképviselet központi elérhetősége

Cím
San Li Tun, Dong Zhi Men Wai No.10 , Beijing 100600, PRC

Telefon
(00)-(86)-(10) 6532-0665

Fax
(00)-(86)-(10) 6532-2719
Munkanapokon 17.00 óra után, illetve vasárnap és ünnepnapokon.

Ügyelet
(00-86) 137-0138-2159

Főkonzul
Báthori Béla

Konzul
dr. Csath Erika Zsófia, dr. Cserepes Luca, dr. Mándi Viktor

A konzulátus elérhetősége

E-mail
consular.pek@mfa.gov.hu

Ügyfélfogadás
hétfőtől péntekig: 9:00-12.00, valamint hétfőn, kedden és csütörtökön: 14.00-17.00.

Konzuli kerület
Kína területe, kivéve a sanghaji, a hongkongi és a csungkingi főkonzulátushoz tartozó konzuli kerületeket.

A Koreai NDK-ban tartózkodó, konzuli segítséget igénylő érdekvédelmi ügyekben magyar állampolgárok a pekingi nagykövetséghez fordulhatnak.

Az 1/2002. (1.23.) KüM – IM együttes rendelet 2.§-ban foglalt konzuli tanúsítvány kiállítására vonatkozó felhatalmazás – felhatalmazva!

Tudnivalók az országról

Hivatalos megnevezés: Kínai Népköztársaság
Államforma: Köztársaság
Főváros: Peking
Terület: 9 640 821 km2
Népesség: 1 365 810 000 fő (2014 becsült)
Időzóna: (UTC+8)
Hivatalos pénznem: renminbi (CNY)